De Europese aandelenbeurzen waren vrijdagochtend roodgekleurd. Beleggers namen geen risico’s meer in afwachting van de verdere onderhandelingen over de Griekse schuldenkwestie, die opnieuw in een impasse lijken te zitten. Op het Damrak stond Ordina onder druk na een omzetwaarschuwing.
,,Na de euforie over een Grieks schuldenakkoord aan het begin van de week, blijken de onderhandelingen toch weer muurvast te zitten. Veel meer concessies aan de Grieken kunnen er niet worden gedaan en het is wachten op wie er op het allerlaatste moment inbindt”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 490,05 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 728,46 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten 0,4 tot 1 procent.
De gesprekken tussen Athene en zijn schuldeisers worden vrijdag voortgezet en zaterdag komt de eurogroep weer bijeen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet er voor opening van de beurzen op maandag een oplossing zijn voor het Griekse schuldenprobleem.
ASML daalt, Ahold wint
Grootste daler in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een min van 1,7 procent. Supermarktconcern Ahold was de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent.
In de MidKap steeg Air France-KLM 0,1 procent. Air France, het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie, ontkent dat het 3000 banen gaat schrappen. De Franse krant Le Monde meldde vrijdag dat Air France hard gaat snijden in zijn personeelsbestand.
Ordina leverde bijna 6 procent in. De automatiseerder waarschuwde dat de omzetontwikkeling in Nederland onder druk staat en gaat in de kosten snijden.
In Frankfurt klom K+S bijna 27 procent in beurswaarde. Het Duitse meststoffen- en zoutwinningsbedrijf bevestigde een overnamebod te hebben ontvangen van de Canadese branchegenoot Potash Corporation of Saskatchewan.
De euro was 1,1202 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 59,43 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper bij 62,98 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl